tirsdag den 1. maj 2012

Vinaften den 1/5 hos Nils.

Atter er vinklubben samlet til et festmåltid toppet op med fantastiske vine. Selv om der i vinklubben ikke er krav om kvaliteten og kvantiteten på bespisningen – er det tydeligt at man som vært gør sig umage for at serverer i høj kvalitet og i rigelige mængder. Denne aften er ingen undtagelse. 

Hos Nils bydes vi velkommen men et utroligt godt glas hvidvin og en lille snack bestående af stenbiderrogn serveret på små blinis. Nils var i tvivl om flasken muligvis var for ung – men den tvivl blev gjort til skamme flasken var virkeligt god. Chablis er som bekendt en del af Bourgogne ig huset som Dauvissat laver nogle af de mest eftertragtede vine. 

Velkommen
Stenbiderrogn serveret på blinis.  
Dauvissat Chablis 2009 (Nils)

Forret:
Til forret fik vi indbagt laks. Inde i pakkerne var der sammen med laksen blandt andet rejer og spinat. Til at balancere det fede fra fisken, var der en dressing som indeholdt A38 og godt med citrus.

Mine egne overvejelser i forhold til vinvalg var i første omgang. Hvid Bourgogne. Sådan må det naturligvis være. Efter dog at have funderet lidt over det – kom jeg mere i tvivl. Jeg kom i tanke om at jeg havde fået serveret en iskold Pinot Noir (elegant med en sødlig eftersmag) på en rejse i USA, og jeg (til min overraskelse) fik fortalt at serverede man ofte til laks ”overthere”. Jeg gik derfor på jagt efter sådan en flaske. MEN som det ofte sker, når man henvender sig i en professionel vinbutik, endte samtalen med Vin-håndværkeren fra Erik Sørensen vine med at jeg vendte tilbage til min første indskydelse. Laks og Hvid Bourgogne er ikke til at komme uden om. Den flaske jeg valgte var en Bouchard Meursault Perrieres 1er Cru 2006. Det viste sig at være et godt valg.

Flemming som havde den sidste flaske med til hovedrettem havde også været en tur ”overthere” En rigtig fin flaske fra Californien. Calera Mount Harlan Chardonnay 2009.

Så til hovedretten:
Osso buco med Risotto og gremolata.
Selv om kødet ikke i sig selv er det kraftigste, kan helheden fint matche vin med noget power. Det afspejlede da også de 3 røde vine der holdt hovedretten ved selskab. 
Carsten havde medbragt en Tenute delle Terre Nere Etna Rosso 2008. En siciliansk sag der er vokset op i skyggen af Etna.

Ingen vinaften uden mindst et par ture til Frankrig. Selv da vi havde Italiensk tema-aften skete det alligevel. Torben havde medbragt en Pegau Chateauneuf-du- Pape Reservée 2009. Navnet Pegau (gammelt provencalsk ord for antik vinkande) blev skabt i 1987, da Laurence efter endte vinstudier kom hjem for at hjælpe faderen Paul Feraud på hans ejendom, Domaine Feraud. Ejendommen havde da været i familiens eje i flere generationer, og Paul Feraud havde siden 1986 selv aftappet vine under navnet Domaine Feraud. Sammen har far og datter gjort ejendommen på 22 ha. til en af de bedste i Chateauneuf du Pape. 17 ha. er AOC (rød) CdP, og 1 ha. er med hvidvinsdruer. Alt drives efter organiske principper. Vinmarkerne fordeler sig på 11 forskellige parceller i de bedste områder i den centrale del af appellationen (beskrivelsen er lånt hos Bisgaard Vin) http://bisgaard-vin.dk/Vinkalderen/Frankrig/Domaine-du-Pegau-Chateauneuf-du-Pape-Cuvee-Reservee-2005

Anders havde medbragt en spænden vin fra Spanien. Numanthia Toro 2007. Jeg har fundet lidt noter på Erik Sørensens hjemmeside.   http://www.eriksorensenvin.dk/katalog/gruppe/spanien/toro/201207

Osso Bucco og Risotto er 2 af mine absolutte favoritter inden for det kulinariske. Det er mad for konger og guder – og jeg blev bestemt ikke skuffet. Jeg kunne dårligt rokke med ørene efter at have taget 2 solide portioner af denne skønne hovedret. Skylder dog nok en undskyldning til værts-parret som havde håbet at leve af rester i dagene efter. MUMS !

Chokoladedesserter
Henrik havde medbragt et sæt af 2 halve flasker til desserten.
Den første var en Østrigsk sag på hvid drue med en dejlig sødme. Rosenhof Chardonnay Trockenbeerenauslese 2006. Som kontrast til den hvide dessertvin serverede Henrik en Ceravolo “The Raconteur” Shiraz 2006 en Australsk dessertvin som passede godt til chokolade-kagen.

Til sidst rundede vi den formidable aften af med en flaske Banyuls Rimage 2006 Mise Précoce serveret af Nils. Som Erik Sørensen antyder på deres hjemmeside er det vel det nærmeste man kommer på ”vintage port” når man er i Frankrig. http://www.eriksorensenvin.dk/katalog/hedvin/frankrig/frankrigoevrige/961206

Som altid i vores lille vinklub er kombinationen af godt selskab, god mad og exceptionel vin med til at gøre aftenen storartet.

Ingen kommentarer: